
2024 yılı yapay zeka sektörüne yönelik yatırımlarda tarihi bir yükselişe sahne oldu. Araştırma şirketi Dealroom’un yayımladığı verilere göre, yapay zeka girişimleri geçen yıl 110 milyar dolar yatırım alarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 62’lik bir artış kaydetti. Buna karşılık, diğer teknoloji girişimlerine yapılan toplam yatırım yüzde 12 oranında düşerek 227 milyar dolara geriledi. Yapay zeka yatırımlarındaki bu artış, sektörün farklı alanlara yayılmasıyla açıklanabilir. Çünkü donanım, altyapı, temel yapay zeka modelleri, uygulamalar gibi alanlar yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği konular arasında yer alıyor.

Türkiye’nin yenilikçi ve geniş hizmet yelpazesi sunan ödeme kuruluşlarından İst-Pay, bu önemli ortaklık ile dijital cüzdanı Wist üzerinden hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde müşterilerinin 200’den fazla ülkeye ve 440.000’den fazla MoneyGram hizmet noktalarına ve dijital cüzdanına sınırlar ötesi anlık para gönderebilmesine olanak sağlıyor. Artık Wist kullanıcıları, Türkiye’den dünyadaki tüm MoneyGram noktalarına Dolar/Euro/Türk Lirası olarak gönderim yapabilecekler.

Mundi, geleneksel olarak büyük şirketlere ve holdinglere sunulan sermaye piyasası ürünlerini ve yatırım fırsatlarını KOBİ’ler için erişilebilir hale getiriyor. Aracı ortaklarla iş birliği yapan Mundi, bu sayede şirketlerin tasarruflarını gecelik hesaplar, fonlar ve repolar aracılığıyla otomatik olarak yönetmelerini sağlıyor. Mundi, bu yatırımı yeni sermaye piyasası ve yatırım ürünlerini piyasaya sürmek için kullanacak. Girişim aynı zamanda bölgedeki erişimini genişletmeyi de hedefliyor.

Figopara, Agentic AI entegrasyonu sayesinde Fintek ekosisteminde büyük bir dönüşüm başlatıyor. Yapay zekâ destekli ajanlar, ekip yönetiminden yazılım geliştirmeye, pazarlama ve satış stratejilerine kadar tüm iş süreçlerini optimize ederek şirketin hızlı ve verimli bir şekilde ölçeklenmesini sağlıyor. Gerçek zamanlı veri analizleriyle yöneticilerin stratejik kararlarını destekleyen yapay zekâ panelleri, rutin görevleri otomatikleştirerek insan kaynağının daha kritik işlere odaklanmasına imkân tanıyor. Ayrıca, otonom yapay zekâ ajanları sayesinde kod geliştirme süreçleri hızlanırken, satış ve pazarlama alanında hiper kişiselleştirilmiş müşteri etkileşimleri mümkün hale geliyor.

Hukuk alanındaki dünyanın en büyük yapay zeka girişimlerinden biri olan Luminance, gerçekleşen Seri C turunda 75 milyon dolar yatırım aldı. Yasal süreçleri yapay zeka ile otomatikleştiren Luminance, tescilli Büyük Dil Modeli (LLM) ile herhangi bir dilde yasal belgeleri analiz edebiliyor ve sözleşme süreçlerinde şirketlere destek sunuyor. Dünya genelinde 70’den fazla ülkede hizmet veren girişim; Koch Industries, Hitachi, Liberty Mutual ve Aviance gibi çok uluslu şirketlerin de aralarında bulunduğu 700’den fazla şirketle yapay zeka çözümleri buluşturuyor.

2022 yılında kurulan İstanbul ve Londra merkezli Fimple, Finans şirketlerinin operasyonlarını modernleştirmesine ve iş akışlarının verimliliklerini artırmasına yardımcı oluyor. Türkiye’de başarısını yeni pazarlara taşımak isteyen Fimple, bu vizyonun bir parçası olarak Mısır ve Körfez ülkelerinde faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor.

Riyad merkezli Nearpay ve yine Türkiye’de de faaliyet gösteren Dublin merkezli finansal teknoloji şirketi Nomupay Türkiye, ödeme teknolojilerinde bir iş birliği yaparak cep telefonlarının pos cihazlarına dönüştürülmesini sağlayacak. Bu işbirliği kapsamında, Nearpay’in NFC özellikli Android telefonları temassız POS cihazına dönüştüren SDK tabanlı çözümü, Nomupay’in yenilikçi ödeme sistemleriyle buluşacak. Öncelikli olarak sarı taksilerde uygulanmaya başlanacak bu sistemin ilerleyen süreçte çeşitli sektörlerde küçük işletmelere yaygınlaştırılması planlanıyor

Şirket, temelde işletmelere ödeme işleme çözümleri sunuyor ve yıllık 80 milyar dolardan fazla işlem gerçekleştiriyor. Uygulama, saniyede 12 bin işlem kapasitesine sahip. Platformunda 180’den fazla ödeme seçeneği sunan şirket, kimlik doğrulama sistemi 1 milyardan fazla işlem gerçekleştirdi. Cashfree, 700 milyon dolar değerleme üzerinden 53 milyon dolar yatırım aldı, aldığı yeni yatırımı Orta Doğu’ya açılmak, ödeme teknolojilerini geliştirmek ve yeni lisanslar almak için kullanacağını açıkladı.

Anthropic, sorulara hem gerçek zamanlı hem de düşünülmüş yanıtlar verebilen Claude 3.7 Sonnet isimli yeni bir yapay zeka modeli tanıttı. Şirket, yeni yapay zekanın ilk hibrit akıl yürütme özellikli model olduğunu söylüyor. Yapay zekada kullanıcı deneyimini iyileştirmek isteyen şirket, bireyleri maliyet ve yetenek açısından farklılık gösteren modeller arasında seçim yapmaya zorlamak yerine tek bir modelin tüm işi yapmasını tercih ediyor.
Kitap Önerisi: Mavi Okyanus Stratejisi - Renée Mauborgne, W. Chan Kim

W. Chan Kim ve Renée Mauborgne bu kitapta, rekabetin yoğun olduğu mevcut pazarlar
yerine, keşfedilmemiş alanlara yönelerek nasıl kalıcı başarı elde edilebileceğini inceliyor.
Kitap, rekabeti ortadan kaldıran stratejilerin nasıl geliştirileceğini açıklarken,
inovasyonun ve farklılaşmanın önemini vurguluyor. Yazarlar, iş dünyasında mevcut
pazarlar için verilen mücadeleyi “kızıl okyanus” olarak tanımlarken, yeni ve çekişmesiz
pazar alanlarını ise “mavi okyanus” olarak adlandırıyor. Mavi Okyanus Stratejisi,
rekabetin içinde sıkışıp kalmak yerine, yenilikçi ve değer yaratan çözümler üretmenin
önemine dikkat çekerek, şirketler ve bireyler için inovatif bir perspektif sunuyor.