Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto varlık işlem platformlarından Paribu’nun blokzincir tabanlı ağırlıklı olmak üzere, internet girişimlerine yatırım yapmak için kurduğu Paribu Ventures, ilk yılında 19 yatırım turunda toplam 6.5 milyon Dolar’ın üzerinde yatırım gerçekleştirdi. En çok yatırım yaptığı alanlar arasında; web3 oyunları, merkeziyetsiz finans (DeFi), geleneksel iş modellerini web3’e taşıyan ürünler ve yaratıcı ekonomisi yer alıyor.
Türkiye İş Bankası, Girişimcilik Şubesi ve Nays Alanı’nı, GoArt Metaverse Platformu’nda hizmete açtığını duyurdu. Banka, GoArt Metaverse Platformu’nda kullanıcılarla buluşturduğu Girişimcilik Şubesi ve Nays Alanı’nı, yüz yüze iletişim atmosferini yansıtacak şekilde tasarladı. Girişimcilik Şubesi’nin yanında konumlandırılan Nays Alanı’nda ise yeni nesil eğlenceli ve kazandıran finans uygulaması Nays’ın avantaj ve fırsatları tanıtılmaktadır.
EasyCep, geçtiğimiz yıl Seri A yatırım turunda 100 milyon dolarlık değerleme üzerinden aldığı 11 milyon Dolar yatırımla, 2022 yılında mağaza ve çalışan sayısının yanı sıra aylık telefon yenileme kapasitesini artırmıştı. Şirketin bu süreçte 15 kat büyüdüğü bilgisi paylaşıldı. Şirket, şimdi Fibabanka’dan miktarı açıklanmayan bir yatırım aldı ve şirketin büyüme yolculuğuna bu yatırımla devam edeceği bilgisi aktarıldı.
KOBİ’lere yönelik bir dijital işletme hesabı sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren wamo, 1.5 milyon Dolar yatırım aldı. Yatırım turu Finberg ve Re-Pie Portföy Yönetimi tarafından yönetildi. Yeni yatırımla birlikte şirketin bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı 6,8 milyon Dolar’a yükseldi.
Türkiye’nin önemli e-ticaret platformlarından Hepsiburada tarafından da farklı şekillerde kullanılmaya başlandı. Platform, ChatGPT’yi kullanarak “Değerlendirme Özeti” bölümünü belli başlı kategoriler ve ürünler için devreye almaya başladı. Bu özellik sayesinde Hepsiburada, gerçekleştirilen entegrasyon ile platformda yer alan ürünler hakkında yapılan tüm tüketici yorumlarını ChatGPT ile analiz ederek tarafsız bir şekilde özetliyor ve kullanıcılar bu sayede sayısı binleri bulan yorumların içinde kaybolmadan ürün hakkında hızlı şekilde bilgi edinebiliyor.
Şirket içi fiziksel ve dijital sosyalleşmeyi artıran bir sosyal mecra platformu olan Spiceup’ın yeni ürünü Exa, bir İK asistanı olarak her ihtiyaç duyduklarında çalışanların yanında oluyor. Ekiplerin, çalıştıkları kuruma dair sorularını cevaplıyor ve hayatlarına dair farklı ihtiyaçları için kişiselleştirilmiş geri bildirimler topluyor. Bu sayede Exa, hem İK eforunu azaltıyor hem de çalışanların şirkete dair bağlılık ve memnuniyetlerini takip ediyor.
B2B şirketlerin kendi AI Copilot‘larını geliştirerek, ürünlerine entegre etmelerini sağlayan Searchbase, karmaşık kullanıcı akışlarını sadeleştirerek şirketlerin verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bu copilot, son kullanıcılara istedikleri aksiyonları basit promptlar ile gerçekleştirme imkanı sağlıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, karmaşık kullanıcı akışlarını sadeleştirerek, conversion oranlarını arttırıyor ve yeni kullanıcıların bir ürünle veya hizmetle tanışmasını ve aşina olmasını sağlayan onboarding sürecini kolaylaştırıyor.
Son yıllarda en çok konuşulan trendlerden biri olan gömülü finans / bankacılık (Embedded banking) çözümleri sağlayan Swan, 40 milyon Dolar yatırım aldı. Alınan 40 milyon Dolar’lık yeni yatırım ile birlikte Swan’ın bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise 58 milyon Dolar’a ulaştı. Swan, ödeme hesapları oluşturuyor ve bu hesaplar için bireysel IBAN’lar sağlıyor. Ayrıca ödeme alımlarını ve ödemelerini işliyor.
Amazon, yapay zeka girişimi Anthropic’e 4 milyar Dolar’a kadar yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, bu yatırımla Microsoft, Meta, Google ve Nvidia’ya karşı rekabeti artırmayı hedefliyor. Anthropic, Amazon ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak güvenlik araştırması ve gelecekteki temel model geliştirme de dahil olmak üzere görev açısından kritik iş yükleri için AWS’yi birincil bulut sağlayıcısı olarak kullanacağını açıkladı.