2024 Aralık Ayı Bülteni

Kullanıcıların tek bir mobil uygulama ve kart üzerinden tüm bankalardaki paralarını yönetmelerini sağlayan yerli fintech MARS, tohum turunda 2.65 Milyon Euro yatırım aldı. Kullanıcılara premium yenilikçi bir finans deneyimi sunma hedefiyle kurulan MARS’ın kurucu ekibinde Emrah Kaya, Burcu Bekdaş ve Eray Yüksek yer alıyor. Üyelik sistemiyle çalışan girişim, kullanıcıların tüm banka hesaplarını tek bir uygulamada buluşturmasını ve bu hesapları tek kartla kontrol edebilmesini sağlıyor. Sunulan kartlar ise Prime, Platinium ve Titanium Metal olmak üzere üç tipe ayrılıyor.

Agave Games tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, A serisi yatırım turunda 18 Milyon Dolar yatırım aldı. Agave Games tarafından aktarılan bilgilere göre alınan yeni yatırım, Find the Cat oyunu ve yeni oyunların geliştirilmesinin yanı sıra İstanbul’daki ekibin büyütülmesi için de kullanılacak. Agave Games, oyunlarına olan artan talebi karşılamak amacıyla İstanbul’daki ürün ve büyüme ekiplerini yeni yeteneklerle genişletmeyi ve önümüzdeki 18 ay içinde iş gücünü iki kattan fazla artırmayı planlıyor.

Szone, konumlandırıldığı noktalarda müşterilere kolay, hızlı ve avantajlı mobil alışveriş deneyimi sunan yenilikçi bir otomatik perakende satış teknolojisi ve mobil alışveriş platformu olarak öne çıkıyor. Mobil uygulaması sayesinde kullanıcılar, yalnızca birkaç dokunuşla istedikleri ürüne erişebiliyor. Szone, aldığı bu yatırımı özellikle Türkiye içindeki büyüme hedefleri doğrultusunda kullanmayı planlıyor. Girişimin hedefleri arasında, akıllı satış noktalarının sayısını artırarak hem kullanıcı deneyimini geliştirmek hem de pazar payını büyütmek bulunuyor.

2016 yılında kurulan 9fin, borç piyasalarına yönelik yapay zeka destekli veri analitiği çözümleri sunan bir platform olarak dikkat çekiyor. Şirket; yatırım bankaları, sıkıntılı borç danışmanları, özel sermaye şirketleri, kredi fon yöneticileri ve hukuk firmaları gibi geniş bir müşteri yelpazesine hizmet veriyor. Borç piyasaları,  en büyük finansal varlık sınıflarından biri olmasına rağmen hala eski ve verimsiz yöntemlerle işliyor. 9fin, bu piyasanın modernizasyonunu hedefleyerek karmaşık ve dağınık verileri düzenliyor, analiz süreçlerini hızlandırıyor ve şeffaflık sağlıyor. Şirketin sunduğu çözümler, kullanıcıların piyasa bilgilerine daha hızlı ve doğru bir şekilde erişmesine olanak tanıyor.

2017 yılında kurulan şirket, temelde fintech şirketlerinin yatırım araçlarını müşterilerine sunmalarını sağlıyor. Upvest, müşterilerinin hisse senedi, borsa yatırım fonları (ETF’ler) ve yatırım fonları gibi finansal ürünlere erişmesini sağlayan API’ler sunuyor. Upvest, büyük fintech şirketlerinin yatırım platformlarını güçlendirerek kullanıcılarına çeşitli finansal ürünlere kolay erişmesini sağlıyor. Şirketin çözümleri, fintech firmalarına kendi markaları altında yatırım hizmetleri sunma imkanı veriyor. Kısacası finansal teknoloji şirketleri, Upvest’i kullanarak yatırım ve finans odaklı ürünleri kendi platformlarına entegre edebiliyor.

2016 yılında faaliyete geçen şirket, kullanıcıların ABD Hazine bonolarını doğrudan satın almasına ve satmasına olanak tanıyor. Yani banka mevduatlarına ve para piyasası fonlarına alternatif, daha güvenli ve düşük riskli bir yatırım seçeneği sunuyor. Şirketin ana ürünü Jiko Pockets, müşterilerin nakitlerini Hazine bonolarında değerlendirmelerine olanak tanıyor, böylece banka mevduatları ve para piyasası fonları gibi yatırım araçlarına alternatif sunarak daha esnek ve doğrudan bir yatırım deneyimi sağlıyor.

Florida merkezli Vultr, şirketlerin BT sistemleri için bulut altyapısı çözümleri geliştiriyor. Ürün yelpazesi oldukça geniş olan girişim; bulut bilişim, bulut depolama, veritabanı yönetimi ve ağ sistemleri sunarken; en son NVIDIA GPU teknolojilerine de anında erişim sağlıyor. Girişimin yatırımcısı AMD’nin GPU’larına da Vultr üzerinden ulaşılabiliyor. 2014 yılında kurulan Vultr, yatırımla birlikte yapay zeka modellerine güç veren GPU alımını artırmayı planlıyor. Girişim, yapay zeka bilişim ve bulut hizmetini işinin en büyük parçası haline getirmeyi amaçlıyor.

Girişim, birçok yapay zeka rakibi gibi LLM’ler (büyük dil modelleri) geliştirmek yerine büyük sayısal veriler üzerinde eğitilmiş LQM’ler (büyük niceliksel modeller) geliştiriyor. Kaliforniya merkezli girişim, yeni yatırımıyla birlikte kuantum ve yapay zeka teknolojilerini ilerleterek ilaç keşfi ve malzeme bilimi gibi teknolojiler üreten müşterileri için özel kullanım senaryolarına yönelik haber modülleri oluşturmayı planlıyor.

xAI’ın ilk ürünü Grok, sosyal medya platformu X’te  piyasaya sürülerek yolculuğuna başlamıştı. Grok Kullanıcıların sorular sorabildiği bir sohbet botu da olmak üzere birçok yapay zeka özelliğini destekliyor. Grok sohbet botu, ChatGPT gibi diğer botlara göre daha argo bir konuşma tarzına sahip olması ve diğer botların cevaplamayı reddettiği daha cesur soruları cevaplamasıyla da biliniyor. Buna rağmen politik konularda cevap vermeye pek istekli olmayan bot, aynı zamanda konuşma sırasında sınırı da aşabiliyor. X’e giderek daha çok entegre olan ve daha fazla görevi üstlenmeye başlayan Grok’un gelecekte platformdaki arama yeteneklerini, gönderi analizlerini ve yanıt ayarlarını da düzenleyeceği söyleniyor.

Microsoft, üretken yapay zeka uygulamaları için optimize edilmiş daha az parametreyle eğitilen ve küçük dil modellerinden (SLM) oluşan Phi isimli yapay zeka ailesinin yeni üyesi Phi-4’ü gün yüzüne çıkardı. Şirketin mevcut SLM modellerine kıyasla birçok alanda daha iyi performasyon gösterdiği söylenen modelin, daha kaliteli veriler kullanılarak eğitildiği için özellikle matematik problemlerini çözmede gelişme gösterdiği öne sürülüyor. Microsoft’un en son tanıttığı küçük dil modeli olan Phi-4, teknoloji devinin yaptığı açıklamaya göre 14 milyar parametreyle eğitildi ve GPT-4o mini, Gemini 2.0 Flash ve Claude 3.5 Haiku gibi diğer küçük dil modelleriyle rekabet edecek.

fiba-focus-logo_W
Fibabanka-Black4

Bizimle İletişime Geçin!

Bizi Takip Edin!

Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2024 Fibabanka
Tüm Hakları Saklıdır
Copyright © 2024 Fibabanka Focus