Ülkemizin önemli fintech şirketlerinden Paynet, bir diğer önemli finans şirketi iyzico tarafından 87 milyon Dolar’a satın alındı. Paynet’in bundan önce Arena Bilgisayar bünyesinde bulunduğunu da belirtelim. 120 binden fazla üye işyeri ve 6 milyon bireysel kullanıcısı ile iyzico, yenilikçi teknolojileriyle sahip olduğu zengin ürün portföyüne Paynet’in B2B ve B2B2C ödeme ve tahsilat alanındaki tecrübelerini ekleyerek, üye iş yerlerinin büyümelerindeki yol arkadaşlığını daha da güçlendireceğini belirtiyor.
Türkiye’nin “fijital” bankası olma vizyonu ile hareket eden Odeabank, yeni teknoloji şirketi Odeatech ile bankanın teknoloji ihtiyaçlarını kendi bünyesinde karşılayarak, müşterilerine daha verimli ve hızlı bir bankacılık deneyimi sunmayı hedefliyor. Odeatech, Odebank için bilişim, iletişim ve yapay zekâ teknolojileri ile ilgili konularda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirecek, yapay zekâ tabanlı yazılım geliştirme faaliyetlerinde bulunacak, metodoloji ve standartlar ile yeni ürün, araç, yazılım, teknolojik ve analitik çözümler geliştirecek, bu alanda danışmanlık hizmeti verecek.
İş Bankası, Türkçe büyük dil modeli İşGPT’yi geliştirdi. İş Bankası Yapay Zeka Bölümü tarafından geliştirilen İşGPT, mevzuat, dış ticaret, performans yönetimi, içerik yapılandırması gibi çeşitli uygulama alanlarında aktif olarak tüm çalışanları tarafından kullanılabiliyor. Metin özetleme, içerik üzerinden soru cevaplama, sınıflandırma, İsimlendirilmiş Varlık Tanıma (NER) ve çeviri gibi ileri düzeyde yapay zeka işlevleri bulunan İşGPT, sorulan soruların yüzde 91’ine hızlı ve doğru cevap veriyor. Banka tüm bu özellikler ile müşteri hizmetleri süreçlerini hızlandırmayı ve çalışanlarının verimliliğini daha da artırmayı hedefliyor.
Yerli fintech girişimi Colendi, Citigroup Inc.’in girişim sermayesi kolu da dahil olmak üzere bir grup yatırımcıdan Seri B yatırım turunda 65 milyon Dolar topladı ve 700 milyon Dolar değerlemeye ulaştı. Colendi’nin kurucu ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, “Bu finansman, şirketin EMEA, GCC ve Türk Cumhuriyetleri genelinde önemli bir dijital bankacılık kuruluşu olma misyonunu destekleyecek” dedi. Türkiye’de 17 milyon kullanıcısı bulunan Colendi, 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor ve bu hedefe Pakistan ve Endonezya gibi büyük nüfuslu gelişmekte olan pazarlarda büyüyerek ulaşmayı planlıyor.
Piagmo tarafından aktarılan bilgilere göre girişim, yazılım kalite kontrol ve güvencesi alanında hizmetler sunan Virgosol’dan yatırım aldı. Söz konusu yatırımın 10 milyon TL değerleme üzerinden gerçekleşti. Virgosol’un, Piagmo’ya tam olarak ne kadar yatırım yaptığı ise paylaşılmadı. Alınan tohum öncesi yatırım ile birlikte Piagmo’nun, sunduğu eğitim teknolojilerini daha geniş bir kitleye ulaştırması hedefleniyor. Temelinde bir oyun stüdyosu olan Piagmo, okul öncesi dönemdeki çocukların bilişsel ve zihinsel becerilerini geliştirmek için Montessori Pedagojisini tüm çocuklar için ulaşılabilir hale getirmeyi planlıyor.
PitGrowth platformu, kurumsal şirketlerden yatırımcılara, inovasyon hub’larından teknoparklara, danışmanlardan tedarikçilere kadar geniş bir katılımcı kitlesini bir araya getiriyor. Anlık sektörel analizler, trend endüstriler, detaylı ürün ve şirket analizleri, yapay zeka destekli sayfa içi arama gibi özelliklerle birlikte, kullanıcılar sektördeki tüm gelişmeleri takip etme imkanına sahip olacaklar.Teknoloji ekosisteminde yer alan birçok şirketin PitGrowth ile detaylı trend analizleri takip edebilmesi, anlık aksiyonlar alabilmesinin artık çok daha kolay hale gelmesi planlanıyor.
Temelleri 2023’te atılan PayWall, işletmeler ve lisanslı ödeme kuruluşları için altyapı hizmetleri sunan bir fintech olarak öne çıkıyor. İşletmeler için ödeme sistemlerinin orkestrasyonunu basitleştirmek üzere tasarlanmış kapsamlı bir hizmet paketi sunan girişim; PayRoute, PayJump, PayBalancer ve CardWall çözümleriyle öne çıkıyor. İşletmelerin tüm ödeme geçitlerini tek noktadan entegre etmelerini ve yönetmelerini sağlayan platform; abonelik yönetimi, ödeme kurtarma ve yönlendirme algoritmaları, merkezi kart depolama, pazar yerleri ve bağlantılar ve QR kodları aracılığıyla yapılan ödemeler gibi alternatif ödeme yöntemleri dahil olmak üzere çok çeşitli finansal araçlarını sunduğu çözümlerle destekliyor.
2013 yılında Paul Townsend ve Phil McGriskin tarafından kurulan şirket, sigorta şirketlerine yönelik bir finans teknolojisi girişimi olarak tanımlanıyor. İki girişimci 2011’de Envoy adındaki e-ticaret ödeme şirketini WorldPay’e satmıştı. Şirketin geliştirdiği platform, sigorta şirketlerinin ödeme işlemlerini ve finansal yönetimlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, şirketlere likidite yönetimi, nakit akışı tahmini gibi finansal araçlara erişim sağlıyor. Böylece sigorta şirketleri, mali işlemlerini daha etkin bir şekilde yönetebiliyor, finansal verimliliklerini artırıyor.
OpenAI yaptığı bir açıklama ile GPT-4 modelinin yerini alacak yeni bir amiral gemisi yapay zeka modelini eğitmeye başladığını duyurdu. Paylaşılan bilgilere göre, yapay genel zekayı (AGI) geliştirmeye çalışan OpenAI, yeni modelin “bir sonraki yetenek seviyesini” getirmesini bekliyor. Bu noktada yapay genel zekayı, insan beyninin yapabildiği her şeyi yapabilen bir makine olarak tanımlamak mümkün. Yeni model, yapay zeka ürünleri için bir motor olarak konumlanacak. Böylece sohbet robotları, Siri gibi dijital asistanlar, arama motorları ve görüntü oluşturucular bu yeni modelden faydalanabilecek.
Microsoft’un Azure AI Speech’i ile ortaklık kuran Truecaller, kullanıcıların aramaları yanıtlamak için seslerinin yapay zeka versiyonunu oluşturmalarını sağlayacak. Kişilerin telefonlarının varsayılan sistemi yerine tercih ettiği spam aramaları tanımlayan ve engelleyen bir uygulama olarak faaliyet gösteren Truecaller, yapay zeka asistanına erişimi olan kullanıcıların seslerini kaydetmelerine izin verecek. Truecaller’ın yapay zeka asistanı gelen aramaları tarıyor ve kullanıcılara neden arandıklarını bildiriyor. Müşteriler aramanın nedenini görebiliyor ve telefonu açarak ya da asistanın kendileri için cevap vermesini sağlayarak nasıl yanıt vereceklerini seçebiliyorlar.