2024 Nisan Ayı Bülteni

2024’ün ilk çeyreği, Türkiye girişimcilik ekosisteminin dayanıklılığını ve dinamizmini tekrar kanıtlayan bir dönem oldu. Yılın bu ilk bölümünde, toplam 72 yatırım işlemine ve 133,6 milyon Dolar’lık bir yatırım hacmine tanıklık edildi. 2023’ün milyar Dolar’lık yatırım hacimlerine ulaşamasa da, özellikle orta ölçekli yatırımlarda gözlenen artış eğilimi dikkat çekici. İleri aşama yatırımlarda bir yavaşlama gözlemlenirken, tohum ve erken aşama girişimlerine olan ilgi istikrarını korudu.Tohum aşama yatırımları önceki çeyreklere göre miktar olarak azalmış olsa da, adet bazında sağlam bir seyir izledi. İleri aşama girişimlere yapılan yatırımların azalması, pazardaki değişken dinamikleri ve fırsat odaklı yatırımcı eğilimlerini yansıtıyor.

Yerli yatırım uygulaması Midas, Portage Ventures liderliğinde gerçekleşen A serisi yatırım turunda 45 milyon Dolar yatırım aldı. Yatırım turuna katılım gösterenler arasında International Finance Corporation, Spark Capital, Earlybird Digital East Fund ve Revo Capital yer aldı. 2021 yılında 1 milyon Dolar tohum yatırım alan Midas, tohum turunu 2022 yılında 11 milyon Dolar ile kapatmıştı. Birkaç yeni ürün duyuracak olan Midas’ın yeni yatırımdaki en büyük ürünü ise 2022’nin sonundan beri gündeminde olan kripto para borsa uygulaması olacak.

Dijital çağda operasyonlarını ve müşteri deneyimlerini geliştirmek isteyen tüm kuruluşlara yenilikçi ödeme teknolojileriyle güç veren Finartz ile farklı dikeylerde yenilikçi finansal teknolojiler üreten Aktif Tech stratejik bir iş birliğini hayata geçirdi. Bu iş birliği ile Aktif Tech’in Atlas Kart ödeme yazılımını kullanan kuruluşlar ilk günden itibaren en güncel 3D Secure özelliklerini de kullanmaya başlayabilecek. Kendi sanal POS’una sahip olan bankalar için 3DS Server hizmeti ve kart basan banka ve e-para kuruluşları için Türkiye’nin ilk özelleştirilebilir ACS hizmeti ile e-ticaret ödeme güvenliği sağlanırken mevcut maliyetlerin azaltılması hedefleniyor. 

Yapay zeka, web3 ve oyun alanlarında faaliyet gösteren yerli teknoloji şirketi Cerebrum Tech ile bilgi teknolojileri alanında güçlü küresel ağıyla hizmet sunan Doğuş Teknoloji, EMEA bölgesi (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ve Rusya pazarlarını kapsayan iş birliğini duyurdu. Cerebrum Tech’in kurumsal şirketler için geliştirdiği Cerebrum AI Stack ürünlerinin satışı ve satış sonrası teknoloji desteği Orta Doğu bölgesindeki Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Umman ve Lübnan’da, Afrika’da Cezayir, Fas ve Tunus’ta, Avrupa’da Hollanda ve Rusya’da tüm sektörleri kapsayacak şekilde Doğuş Teknoloji tarafından yapılacak.

Son dönemlerde Paribu Ventures ile yaptığı yatırımlarla ön plana çıkan Paribu, yeni bir satın alma gerçekleştirdiğini duyurdu. Paribu tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, Web3 ve blokzincir medya şirketi Kriptomeda’yı satın aldı. 2019 yılında kurulan bir medya şirketi olan Kriptomeda, bünyesinde Cointelegraph Türkiye, Coinkolik.com ve BTCHaber gibi markaları barındırıyor. Kriptomeda tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, bugüne kadar 5 binden fazla haber yaptı ve 35 milyonu aşkın görüntülenme aldı.

Ad tech ve fintech’i birleştiren bir girişim olarak karşımıza çıkan Paybana, online platformlar için ödeme yönetimi yazılımı ve yenilikçi ödül kazanma yöntemi sunuyor. Paybana ile kullanıcılar kazançlarını, faturalarını ve ödemelerini takip edebiliyor. Buna ek olarak kullanıcılar, dijital hediye kartlarından oluşan ödül kazanma yöntemiyle daha fazla satın alma gücü elde edebilirken, favori markalardan özel fırsatları kullanabilirler. Böylece Paybana markalara da hediye çekleri yoluyla müşteri kazanımı imkanı sağlıyor. Paylaşılan bilgilere göre; girişim benzerlerinden farklı olarak markalara müşteri edinimi konusunda da hizmet olanağı sunmakta.

Servis bankacılığı (BaaS) ve açık bankacılık alanlarında hizmetler sunan Fingate.io tarafından aktarılan bilgilere göre girişim, 1,2 milyon Dolar yatırım aldı. Fingate’in 1,2 milyon Dolar’lık yatırımı, Koç Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan geldi. Alper Akcan, Tolga Ulutaş ve Emre Hayretçi tarafından kurulan Fingate.io, 3 yıldır servis bankacılığı ve açık bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Bankaların ürün ve hizmetlerine, banka dışı kanallardan da erişim imkanı sağlayan Fingate.io, AlışVeriş Kredim ve ParaPlus isimli ürünlere sahip.

Yapay zeka destekli kodsuz yazılım platformu Builder.ai, Komünite ile kurduğu ortaklık neticesinde Türkiye pazarına giriş yapıyor. Böylece uygulama geliştirme süreci kolaylaşırken daha verimli, uygun maliyetli ve erişilebilir hale geliyor. Seri girişimci Sachin Dev Duggal liderliğindeki Builder.ai, yapay zeka destekli birleştirilebilir bir yazılım platformu. Komünite aracılığıyla Türkiye’de Builder.ai ürünlerini ve hizmetlerini kullanmak isteyenler, Türkiye’ye özel bir fiyatlamaya  sahip olacak. Builder.ai, Türkiye pazarına girişiyle,  Türkiye’deki girişimci topluluğunun ve daha geniş iş sektörünün kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayan ısmarlama çözümler sunacak. 

Google’ın DeepMind araştırma birimi tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre; bir yapay zeka sistemi, büyük dil modelleri tarafından üretilen bilgilerin doğruluğunu değerlendirirken insan doğruluk kontrolörlerinden daha iyi performans gösteriyor. SAFE büyük dil modeli kullanarak, metni tek tek gerçeklere ayırıyor ve ardından her bir iddianın doğruluğunu belirlemek için Google Arama sonuçlarını kullanıyor. SAFE, çok adımlı bir akıl yürütme sürecini kullanarak her bir gerçeğin doğruluğunu değerlendirmek için bir büyük dil modeli (LLM) kullanıyor. 

Microsoft, hareketsiz bir fotoğraf yüklemeyi, bir ses örneği eklemeyi ve gerçek kişi gibi görünen ve ses çıkaran videolar oluşturmayı mümkün hale getiren yapay zeka aracı VASA-1’i tanıttı. VASA-1, portre tarzında tek bir görüntü ve bir ses dosyasını alıp bunları birleştirerek gerçekçi yüz ifadeleri, kafa hareketleri ve hatta yüklenen sesle şarkı söyleyebilen konuşan bir kafanın kısa bir videosunu oluşturabiliyor. Şirket, yeni aracın özellikle sanal karakterleri canlandırmak amacıyla tasarlandığını ve bu nedenle örneklerindeki tüm bireylerin sentetik olduğunu ve OpenAI’ın DALL-E görüntü oluşturma modeli kullanılarak oluşturulduğunu söyledi.

fiba-focus-logo_W
Fibabanka-Black4

Bizimle İletişime Geçin!

Bizi Takip Edin!

Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2024 Fibabanka
Tüm Hakları Saklıdır
Copyright © 2024 Fibabanka Focus