
Startups.watch tarafından her çeyrek düzenlenen ve o çeyreğe ait yatırım ve satın almaları içeren Türkiye Girişim Ekosistemi raporu yayımlandı. Rapora göre, Türkiye’de girişimlere 2023’ün ilk yarısında 130 turda 111 milyon Dolar yatırım yapıldı.

2016’dan bu yana herkes için hızlı, kolay, hesaplı ve keyifli finansal hizmetler geliştiren finansal teknoloji şirketi Papara, İspanya merkezli neobank Rebellion’ı satın aldı. Haziran 2023’te tamamlanan Rebellion satın alma anlaşması kapsamında Papara, Avrupa’ya açılma sürecinde önemli bir adım atmış oldu.

Param, 2023’ün ikinci çeyreğinde elde ettiği finansal sonuçları açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde ParamKart ile gerçekleşen işlem adedi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 1.880, işlem tutarı ise yüzde 2.668 tutarında artış kaydetti. ParamPOS’un ise yılın ikinci çeyreğinde işlem hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 303, işlem adedi ise yaklaşık yüzde 86 büyüdü.

Kısa vadeli elektrik ticareti ve yönetimi için bulut tabanlı bir B2B hizmeti olarak faaliyet gösteren yerli SmartPulse, yatırım aldı. SmartPulse’ın Toshiba Completes Corporate Venture Capital’dan aldığı yatırımın1 milyon Dolar seviyelerinde ve yaklaşık 18 milyon Dolar değerleme üzerinden gerçekleşti.

İstanbul merkezli mobil oyun girişimi Fortune Mine Games, 2 milyon Dolar tohum yatırım aldı. Hızlı üretim, verimli kaynak kullanımı ve veri odaklılık esasına dayanan kendine has ürün odaklı bir düşünce yapısı üzerine inşa edilmiş olan Fortune Mine, geniş kitleleri hedefleyen inovatif oyuncu deneyimleri geliştirmektedir.

Worktivity, 2017 yılında kurulan ve özel yazılım ile teknoloji çözümleri sunan Internative Yazılım tarafından geliştirildi. Ekiplerin günlük faaliyetlerini izlemesine ve performanslarını takip etmesine imkan tanıyan Worktivity, proje yönetimi, iş birliği araçları, zaman takibi ve raporlama gibi temel işlevleri içeriyor.

Yerli girişim MaestroHub, şirketlerdeki herhangi bir sistem veya çalışanın gerçek zamanlı veri ve bilgiye ulaşabilmesini sağlayan dijital bir altyapı sunuyor. Tüm verilerin ortak altyapı üzerinden haberleşmesi sayesinde işletmenin anlık durumunu tek noktadan görüp yönetebilmeniz sağlanıyor. MaestroHub, farklı veri kaynaklarını teker teker birbirine bağlamak yerine akıllı bir veri katmanı oluşturup entegrasyon eforunu yüzde 80 azaltıyor.

Almanya merkezli Kuantum bilişim girişimi Quantagonia, 4.3 milyon Euro tohum yatırım aldı. Qantagonia, kuantum bilgi işlem yazılımı geliştiren bir şirket olarak tanımlanıyor. Quantagonia’nın amacı, kuantum bilgisayarlarını geliştirmek ve kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirerek, karmaşık problemlerin çözümünde kuantum bilgi işleminin potansiyelini kullanmak.

Dünyanın önde gelen yapay zeka şirketlerinden bazıları, son teknoloji yapay zekanın gelişimini düzenlemenin yolları konusunda politika yapıcılar ve araştırmacılarla birlikte çalışmak üzere yeni kuruluşa öncülük ediyor. Frontier Model Forum olarak bilinen yeni organizasyon Google, Microsoft, OpenAI ve Anthropic tarafından duyuruldu. Şirketlerin hedefleri arasında, yapay zeka güvenliği için en iyi uygulamaları geliştirmek, yapay zeka risklerine yönelik araştırmaları teşvik etmek yer alıyor.

Dünyanın önde gelen dijital yayıncılık platformlarından Netflix, mobil uygulamasında kullanıcılara özel bir alan sunmaya başladı. Platformun “My Netflix” adını verdiği alan, indirilmiş, son izlenen, kaydedilen içerikler gibi birçok sekmeyi kişi için tek bir yerde topluyor. Bu da şirketin, kullanıcıların mobil uygulamaya girince yaşadığı “Şimdi ne izleyeceğim?” sorununa çözüm bulmayı hedeflediğini gösteriyor.